Forårets læsegrupper afsluttes

Den første af de tre runder af Tid til Læsnings læsegrupper afsluttes i denne uge rundt om i Region Midt. Imens er forberedelserne begyndt til efterårets læsegrupper.

I denne uge afsluttes den første runde af læsegrupperne i Tid til Læsning. Der har været afholdt læsegrupper på Viborg og Holstebro bibliotek, i Skovlyset Herning og på Ikast Bibliotek. Dermed har forskningssiden i projektet også indsamlet den første mængde spørgeskemaer og interviews med deltagere. Det betyder dog ikke en pause i projektet, da rekrutteringen af deltagere til efterårets læsegrupper nu er sat i gang. Kommunens sundhedsmedarbejdere og andre kommunale medarbejdere informerer nu borgere som kunne have interesse i at deltage i en læsegruppe.
I juni, inden sommeren sætter ind, er Tid til Læsnings læseguider inviteret til erfa-møde i Viborg og styregruppen er inviteret til møde i Herning.

Det første hold læsegrupper har blandt andet været til havs med Karen Blixen og i ørkenen med Johannes V Jensen. De har også læst skildringer fra forskellige generationer af nordamerikansk og britisk litteratur. Hvert læsemøde har været afsluttet af et digt, som har åbnet op for nye forståelser af dagens novelle. Man når altså at komme vidt omkring på et enkelt forår!
Teksterne har skabt livlige diskussioner og en del har fortalt om, hvordan teksterne er dukket op i tankerne igen i løbet af den efterfølgende uge. Mange deltagere har meldt tilbage, at læsegruppen repræsenterede en forfriskende meningsfuld aktivitet i deres hverdag. Fremmødet til grupperne har været meget stabilt.
Denne opridsning af det første forløb i Tid til Læsning sluttes af med et uddrag fra en af de tekster, læsegrupperne har læst. Her besøger den unge Maude sin aldrende udlejer Gretas værelse:

Reoler langs alle væggene, og bøgerne står ikke kun i en, de står i to, ja, op til tre rækker. Der er stabler i hjørnerne, på bordet og rundt om chaiselongen. En gang i mellem sorterer Greta sine bøger og vil forære nogle af dem væk, men så kan hun alligevel ikke få sig selv til at skille sig af med dem. Hun har sagt til Maude at man kan nå at læse fire til fem tusind bøger i sit liv. Fire til fem tusind, Maude synes det lyder som ufattelig mange. Hun har spurgt Greta om hun har læst alle bøgerne i stuen, og Greta svarede vemodigt, ikke en brøkdel, hun gentog det - ikke en brøkdel.
— Judith Herman (2016) Visse Erindringer, s. 89